FeedIndex
/ (1 of 1)

MARINE BIOTECHNOLOGY INCUBATOR
Project : Business Incubator
Location : Brooklyn, NY

Switch
1. a device for making and breaking the connection
2. change the position, direction, or focus of

Located in the industrial district of sunset park, the marine biotechnology incubator serves as a platform for new businesses, creating dedicated spaces for research of new technology and ecological development.

The building form is driven by the concept of a ‘switch.' By allowing sea water to permeate between building masses, a connection is established between controlled testing facilities and open water testing fields. Water is released into the controlled fields as needed. The building and adjacent paths act as mechanical switches that rotate and move depending on the current height of the sea level.







/ (1 of 1)


SUNSET PARK HIGH SCHOOL
Project : School
Location : Brooklyn, NY

Based on the exchange of ideas, communication, and environment this new High School/ Vocational School will serve the immediate community and hope to renew a once thriving industrial area. Located in Sunset Park, adjacent to the Brooklyn Army Terminal, the High School is in close proximity to mass transit and lies west of a densely populated neighborhood.

Concluding site analysis and surrounding contextual arrangement, the building is focused on addressing the east-west axis along 58th St. The building facade is formulated to address the street by means of solid/void and varying opacity. By creating a void in the building form, an anomaly is created, drawing attention to the buildings main core. From this core, multiple levels of program can be viewed, creating a space of interaction and visual continuity. Visual exchange of program may help to increase social interaction and awareness.

A second void was introduced to create a similar environment to the main core. While the atrium is the primary circulation for the academic program of the building, the second exterior void is housed between the vocational programs below street level. The exterior void becomes a ‘work yard’ for welding, sculpting, and construction. Both voids are visually connected to one another and are visible from the street.

/ (1 of 1)


DESIGN WORKSHOP : Splash House
Project : Design/Build
Location : Manhattan, NY

http://sce.parsons.edu/designworkshop/

We've designed Splash House, a new pool-deck pavilion for the Highbridge Park Pool in the Washington Heights neighborhood of New York City. It is a space where swimmers can change and safely store belongings, and we're ready to construct it ourselves this summer.

The Design Workshop voluntarily designs and builds projects every year for not-for-profit organizations. This year, Parsons has worked with NYC Parks and Recreation and the City Parks Foundation to develop Splash House. The Highbridge Recreation Center is historically significant, dating from 1936, when it was designed as a Bathhouse and built as a WPA public works project.

Indoor activities at the Highbridge Recreation Center become unavailable to neighborhood residents every summer, as it converts from a place of education and community into locker and changing rooms for the daily rush of 2,400 swimmers who come to spend hot summer days at the pool.

By constructing Splash House, we’ll be freeing up the indoor recreation space to give permanence to this community center where abundant youth activities are key to the many children who live in this densely populated New York City neighborhood.
/ (1 of 1)


Heterogeneous Stitching
Project : Courthouse
Location : Portland, OR

Reevaluating the perceptions of traditional civic architecture and applying a new method of achieving a presence in the city, the Portland Municipal Courthouse establishes itself as a prominent figure of authority. The design concept is focused on the idea of heterogeneous stitching. This applies both in a sociological and environmental context, renewing a dialogue between the judicial system and the inhabitants of the city. Form, landscape, sustainable aspects, and building security are seamlessly implemented to equate the sum total. While balancing an image of authority, the courthouse opens to the community as a place for interaction and social involvement.

Site development involved pulling the earth away from the building, giving it the suggestion of rising out of the ground and establishing its fixed presence. The form is a dichotomy of heavy and light, based on how these two meet and interact. Again this is a demonstration of connecting dissimilar form and materials. As a heavy concrete base provides monumentality, a smooth, light curtain wall pulls away and reaches into the sky, providing a watchful eye on the city. The structure is an exposed steel frame. This was chosen to reinforce and deliver an image of stability and poise.

The landscape surrounding the building not only provides a contrast to the heavy concrete but also creates numerous opportunities for reducing run-off. Bioswales line the periphery of the site, connecting an already dominant design feature of Portland and providing an alternative security barrier to bollards. Located on the east and south sides of the site, wild grasses provide a softer, more inviting feel to the community. Reclaimed wood decking also helps link the sidewalk to the entrance, giving more humanistic scale and feel. The concept is integrated into the landscape, as the grasses continue, unbroken into the atrium. This generates a visual link, inside and out.

Providing not only a place for justice and social connectivity is the responsibility of integrating sustainable elements into the building design. The first move was to reduce the building footprint on the site, limiting site run-off. Along with reducing run-off was to collect rainwater collected from the roof and redistribute it among the green roofs and surrounding vegetation. The Portland Municipal Courthouse in partner with Kawneer integrates several of their products to promote LEED credibility. The major design move was to create a double skin glazing with an air gap on the east and south sides of the building, to help reduce heat gain and integrate stack ventilation. The provision of bike storage and shower facilities was another important aspect to consider. Portland encourages alternative transportation, providing bike lanes. Located across Couch St, north of the site, are two bike storage facilities for employees. Another design feature integrating Kawneer Aluminum is the fabricated panels on the east facade, which help protect the three-story atrium from the morning sun. These operable panels are perforated to allow some light to penetrate and can be fully retracted in the afternoon when no longer needed.

Building security was yet another opportunity to achieve the idea of connectivity. Three separate and distinct types of circulation were considered: public, judges, and the defendant’s. While programmatically these must remain independent, the idea was to create visual continuity in the atrium between floors. Sight lines allow visual access to the courtrooms from the lobby. This design allows for people to be watched and seen by security employees with ease while encouraging multiple levels of interaction.
/ (1 of 1)


ReGenerative Interaction
Project : Multicultural Center
Location : Muncie, IN
In Collaboration w/ Eric Laine

Ball State’s proposed Multicultural Center renews a dialogue between community and culture. The idea of cultural interaction surfaces throughout our building, creating a platform for social emergence in a diverse cultural environment. The design offers a medium that connects and promotes person-to-place interaction as well as person-to-person interaction. The concept reflects the operation of the building itself, integrating both passive and active systems. Exposing these systems generates awareness of renewable technology. By eliminating social barriers through transparency, the Multicultural Center becomes a catalyst for education and regenerative interaction.


Project : Tower
Location : Muncie, IN
In Collaboration w/ Paul Lindsay & Jessie Rabideau
Coming Soon
Coming Soon
 
  Getting more posts...